Tommy Hansen Photography

Balkan SV

BALKANS BAKGÅRDAR

Kosovo 2018 - 2020

 

"Balkans bakgårdar" var ett dokumentärfotografiskt projekt som pågick under åren 2018 till 2020 och syftade till att skildra några av människorna, livsmiljöerna och förhållandena för de minoritetsgrupper som i vissa sammanhang benämns R A E (Roma, Ashkali and Egyptian) i Kosovo. Ett av resultaten från detta projekt är boken “Balkans bakgårdar” som publicerades i december 2021. Förhoppningsvis blir det även en fotografisk utställning under 2022.→ More …

Jag besökte Kosovo och skildrade något av dessa minoriteters situation första gången 2010. Vid den tiden pågick tvångsutvisning av människor ur dessa minoritetsgrupper i en relativt stor omfattning från olika europeiska länder till Kosovo. Många människor fick då en enkel flygbiljett med destination Pristina. Väl framme väntade ingenting förutom fattigdom, arbetslöshet och segregation. I många avseenden har situationen för dessa människor tyvärr inte förbättrats under det decennium som gått sedan mina första besök i de bosättningar och slumområden jag då besökte.

Fram till 1990-talet betraktades Kosovos romer som en diversifierad grupp som talade romani, albanska eller serbo-kroatiska och var muslimer eller ortodoxa kristna. Från 1990-talet har romerna emellertid delats in i de tre självidentifierande grupperna romer, ashkali och balkanegyptier. Ashkali och egyptier talar i stor utsträckning albanska som första språk och lever ofta med albaner i stadsområden och byar. De som identifieras som romer talar i allmänhet romani eller serbiska och tenderar att leva i blandade serbiska eller romska samhällen eller i enskilda etniska byar och enklaver runt om i Kosovo. Under kriget mellan Serbien och Kosovo, i slutet av 1990-talet, valde eller kanske tvingades en del romer att stödja den serbiska regimen och bland annat mot den bakgrunden betraktas Kosovos romer av många albaner ofta som proserbiska. Många romer i Kosovo förnekar officiellt att de är romer och säger istället att de är ashkali.

Romer, ashkali och egyptier i Kosovo är fortfarande väldigt segregerade och diskriminerade, fattiga och saknar mycket av fysisk säkerhet och möjlighet till fri rörlighet. Många av dessa människor lever under mycket dåliga livsbetingelser i provisoriska bosättningar och slumområden. De allra flesta saknar utbildning och sysselsättning. Arbetslösheten är skyhög (98% år 2009) bland människorna i dessa minoritetsgrupper. För romer, ashkali och egyptier i allmänhet, och för kvinnor inom dessa grupper i synnerhet, är analfabetism ett stort och utbrett problem. ← Less…

XE311917-edit.jpg

Kosovos medborgare är de enda i Europa som inte fritt kan röra sig inom EU utan visum. EU-kommissionen meddelade i juli 2018 att Kosovo uppfyller alla krav för att kunna få viseringsfrihet till EU. Medlemsländernas regeringar och EU-parlamentet måste dock först säga ja innan kosovaner kan resa utan visum till EU. Detta har ännu inte skett och visumfrågan är politiskt känslig.→ More …

I flera EU-länder finns farhågor att många människor skulle fly från Kosovo för att söka bättre livsbetingelser utanför Kosovo om den möjligheten skulle ges. Att få visum är näst intill omöjligt för kosovaner i allmänhet och i praktiken helt omöjligt för Kosovos fattiga och segregerade minoriteter. Detta innebär att romer, ashkali och Balkan egyptsier är fast i fattigdom och misär i de bosättningar och slumområden som utgör Balkans bakgårdar, detta utan möjlighet att ta sig därifrån.← Less…

Berättelser

För fotografen finns det alltid en kontext, ett före och ett efter den bråkdel av sekund då bilden tas. En enstaka bild eller några få bilder kan säga allt och ibland är det helt tillräckligt, men ibland adderas det ett värde till den berättelsen om kontexten tecknas med ord.

Fushë Kosovë/Pristina, Kosovo. Maj 2019Makfire och barnen i ruinenvisa berättelsen >>

Fushë Kosovë/Pristina, Kosovo. Maj 2019

Makfire och barnen i ruinen

visa berättelsen >>

Fushë Kosovë/Pristina, Kosovo. November 2019makfire och barnen i ruinen, del 2visa berättelsen >>

Fushë Kosovë/Pristina, Kosovo. November 2019

makfire och barnen i ruinen, del 2

visa berättelsen >>

Plemetin/Pristina, Kosovo. November 2019Rruga Kosova bvisa berättelsen >>

Plemetin/Pristina, Kosovo. November 2019

Rruga Kosova b

visa berättelsen >>

Lipjan, Kosovo. Maj 2019Gravgrävarna i Lipjanvisa berättelsen >>

Lipjan, Kosovo. Maj 2019

Gravgrävarna i Lipjan

visa berättelsen >>

Boken "Balkans bakgårdar"

Projektet har bland annat resulterat i boken "Balkans bakgårdar". I boken skildras några av människorna, livsmiljöerna och förhållandena för de minoritetsgrupper som i vissa sammanhang benämns R A E (Romer, Ashkali och Egyptsier) i Kosovo. Bilder och texter är ett urval av de händelser och platser jag fått uppleva och besöka samt ett litet urval av alla de möten och människor som jag har haft förmånen att få träffa och vars berättelser och vittnesmål jag har fått tagit del av.

Balkans bakgårdar

Boken "Balkans bakgårdar" kan beställas hos svenska bokhandlare samt via Adlibris, Bokus och CDON (ISBN 978-9-15-272035-6)