Tommy Hansen Photography

The citizens ("Medborgarna") from Tommy Hansen on Vimeo.

" data-config-playback-speed="1" data-config-filter="" data-config-filter-strength="">

Life after Daesh SV

 
life_after_daesh_sv.jpg

Det var tomma blickar och inga ord. Jag tränger mig fram mellan soldaterna och sträcker fram min hand till en liten pojke i 5-års åldern som sitter på bilflaket. Han tar min hand och tittar på mig med tom blick. Det känns som att tiden stannar upp för en kort stund. Jag hinner tänka "jag undrar vad du har tvingats se och vad du har behövt utstå lille vän" innan pickupen åker vidare och våra händer glider isär. Jag vinkar till honom men han vinkar inte tillbaka. På hans lilla blå tröja står texten "Sunset Beach" tryckt över vänster bröst. Han kommer från en plats här på jorden som är så långt ifrån Sunset beach man kan komma.

Under en offensiv som chockade omvärlden tog den terrorstämplade extremiströrelsen Daesh (IS) över Iraks då näst största stad Mosul i juni 2014. I samband med Daesh intåg i staden lyckades cirka en halv miljon människor fly ut ur Mosul, men uppemot 2 miljoner människor blev fångar i sin egen stad. Cirka 5 000 Daesh-Jihadister tvingade stadens invånare att leva under konstant förtryck, våld och hot. Människor tillfångatogs, torterades, mördades och såldes som sexslavar. Människor dömdes till döden utan rättegång, kvinnor tvingades täcka sina kroppar och ansikten och fick inte vistas utomhus utan manligt beskydd. Först drygt två år senare, den 17 oktober 2016, inleddes ett återtagande av staden, detta genom en koalition bestående av irakiska armén, kurdisk peshmerga, sunnimilis, shiamilis och kristen assyrisk milis.

Bildspel

Bilderna i ovanstående bildspel är från slutet av december 2016 och skildrar något av situationen i samhällena Bashiqa, Qaraqosh och Bazgertan strax Öster om Mosul.

Under våren 2016 föddes tanken på att redan under hösten samma år resa till Norra Irak för att på plats ta del av och skildra vardagen längs den då relativt stabila kurdiska försvarslinjen som gränsade mot de IS-kontrollerade områdena väster om provinshuvudstaden Erbil. Jag såg framför mig hur jag skulle mötas av soldater ur den Kurdiska peshmergan som led av tristess, oändlig väntan och längtan hem till nära och kära där de fördrev sina dagar med kortspel och surfande på mobiltelefoner. Jag ville skildra peshmergas vardag där tristess och egna tankar var en större utmaning att hantera än väpnade angrepp från IS som aldrig kom och ingen heller trodde skulle komma. Mina planer var långt gångna och min resa till Irakiska Kurdistan var planerad till runt den 20 oktober. Den bärande idén för mitt dokumentärfotografiska projekt förändrades fullständigt den 17 oktober då återtagandet av de IS-kontrollerade områdena påbörjades. Den kurdiska militären lämnade sina ställningar och övergick från att bevaka och försvara sina territoriella gränser till att istället ingå i en riktad offensiv mot IS.  Förutsättningarna förändrades fullständigt för de soldater jag hade tänkt följa och den vardag jag hade tänkt skildra. Eftersom min resa var planerad, alla förberedelser var klara och jag var helt inställd på att genomföra ett fotografiskt projekt med dokumentärt förtecken så var det inget svårt beslut att trots allt åka ner till Norra Irak, dock med en något reviderad idé. Under perioden oktober 2016 till januari 2017 kom mina besök i området att fokusera på att skildra livet i Norra Irak i skuggan av kriget mot IS.

Berättelser

För fotografen finns det alltid en kontext, ett före och ett efter den bråkdel av sekund då bilden tas. En enstaka bild eller några få bilder kan säga allt och ibland är det helt tillräckligt, men ibland adderas det ett värde till den berättelsen om kontexten tecknas med ord.

Mosul/Erbil, Irak. December 2016  Hans ögon har sett för mycket  Visa berättelsen >>

Mosul/Erbil, Irak. December 2016

Hans ögon har sett för mycket

Visa berättelsen >>

Mosul/Erbil, Irak. Januari 2017  Valutan är människoliv och lidande  Visa berättelsen >>

Mosul/Erbil, Irak. Januari 2017

Valutan är människoliv och lidande

Visa berättelsen >>

Mosul/Erbil, Irak. Januari 2017  Norra Iraks viktigaste tillgång  Visa berättelsen >>

Mosul/Erbil, Irak. Januari 2017

Norra Iraks viktigaste tillgång

Visa berättelsen >>

Mosul/Erbil, Irak. Januari 2017  Ahmed begraver sin förstfödde son  Visa berättelsen >>

Mosul/Erbil, Irak. Januari 2017

Ahmed begraver sin förstfödde son

Visa berättelsen >>

Mosul/Erbil, Irak. Januari 2017  Det är inte tillräckligt mycket humanism  Visa berättelsen >>

Mosul/Erbil, Irak. Januari 2017

Det är inte tillräckligt mycket humanism

Visa berättelsen >>

Mosul/Erbil, Irak. December 2016  Han ville bara leka utomhus  Visa berättelsen >>

Mosul/Erbil, Irak. December 2016

Han ville bara leka utomhus

Visa berättelsen >>

Det fanns ett liv före Daesh och det finns ett liv efter Daesh, men det är inte samma liv. Inte för någon.

Boken "Dagar i Irak"

Projektet har bland annat resulterat i boken "Dagar i Irak". Boken är en skildring av mina dagar i Irak under perioden oktober 2016 till januari 2017, ett urval av de händelser och platser jag fått uppleva och besöka samt ett litet urval av alla de möten och människor som jag har haft förmånen att få träffa och vars berättelser och vittnesmål jag har fått tagit del av.

book_dii2.png

Dagar i Irak

Boken "Dagar i Irak" kan beställas hos svenska bokhandlare samt via Adlibris, Bokus och CDON.